AŞURE
Malzemeler
.2 su bardağı aşurelik buğday
.1 çay bardağı pirinç
.1 su bardağı nohut
.1 su bardağı kuru fasulye
.5 su bardağı şeker
.10 adet incir
.10 adet kayısı
.1 su bardağı kuru üzüm(sarı çekirdeksiz üzüm)
.1 su bardağı fındık
.1 fincan kuş üzümü
.1 bardak ceviz içi
.1 fincan çam fıstığı
.1 çay bardağı soyulmuş badem.
.koyulaştırmak için istenirse ben koymuyorum(1-2 yemek kaşığı nişasta)
.beyazlaştımak için istenirse 2 su bardağı süt
Hazırlanması:
- Buğday,nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatalım
- Sularını değiştirip ayrı ayrı haşlayalım.
- Haşladığınız buğdayı ve pirinci ilave edip iyice pişirelim.
- Nohudun kabuklarını soyup fasulyeyle birlikte buğday tenceresine ilave edelim.
- Kuruyemiş çeşitlerinden kaselerin üzerlerini süslemek için biraz ayırdıktan sonra fındıkları,kuru üzümleri,daha önceden ıslatıp şişirdiğimiz kuş üzümlerini,çam fıstıklarını ve bademleri bütün olarak inciri ve kayısıyı ufak parçalar halinde doğrayın,tencereye ilave edin.
- gül suyu,karanfil ve şekeride ilave edip bir taşım daha kaynatalım.
- Aşurenin daha kıvamlı olması için 1-2 yemek kaşığı nişastayı,iki su bardağı sütle çırpıp kaynamakta olan tencereye yavaş ve karıştırarak ilave edelim.
- İstediğiniz kıvama gelince aşureyi hemen kaselere boşaltıp soğumasını bekleyelim.
- Soğuduktan sonra nar tanesi(mevsime göre)tarçın ceviz içi ve ayırdığınız kuruyemişlerle süsleyin.
- Afiyet olsun...
- Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1-2 damla limon
- 1 yemek kaşığı margarin
- 12 gr tuz
- 1,5 su bardağı(300 ml)su
- Yeterince un 1 kğ kadar
- Açmak için:
- Buğday nişastası
- içi için
- çekilmiş fıstık veya ceviz içi
- Üzeri için
- 250 gr margarin veya tereyağ
- Şurubu için
- 3-4 su bardağı toz şeker
- 1,5 litre su,4 damla limon suyu
- HAZIRLANIŞI
- Bir kabın içinde hamur malzemelerini karıştırıp yeterince un ilavesi ile yoğuralım.
- Hamuru ikiye bölüp her parçadan onar beze yapalım.Her bezeyi nişastaya bulayıp tabak büyüklüğünde açtıktan sonra aralarına nişasta serperek üst üste koyalım ve biraz bekletip dinlendirelim.
- Kalan 10 tane bezeyide aynı şekilde yapıp dinlendirelim.
- Tepsiyi yağladıktan sonra birinci on katı tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye yerleştirin.
- Aralarına koyacağımız fıstık yada ceviz içini serpiştirelim.İkinci on kat hamuruda tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye yerleştirelim.
- Baklava dilimi şeklinde kesip üzerine erittiğimiz sıcak 250 gr margarin veya tereyağını üzerine gezdirelim 160 derecelik fırında üstü kızarana dek pişirelim.
- Fırından çıkartıp fazla yağını süzdükten sonra 5 dk kadar dinlendirelim.
- Üzerine hazırladığımız sıcak şurubu gezdirip,çekmesini bekleyelim.
- Şurubu çekince ılık veya soğuk olarak servis yapalım
- Afiyet olsun...
- İsterseniz baklavanın arasına özel olarak hazırlanan kaymağıda koyabilirler.
- Kaymak için 1 lt kaynamış süte 150 gr irmik ilave ederek.koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir.Soguduktan sonra arasına yayılır,üzerine ceviz veya fıstık serpilir.
- Malzemeler
- 500 gr kuru yaprak kayısı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
- 1/2 su bardağı su
- 60 gr tereyağı veya margarin
- Üzerine koymak için kaymak,ceviz içi veya fıstık.
- Hazırlanışı:
- Güneşte kurutulmuş kayısıları,içi su dolu bir kapta kayısıları 10 dk bekletip elimizle ovarak kirli kısımlarını yıkayıp sudan çıkartalım.
- Eğer süzersek,suyun dibine çökmüş olan tortular tekrar kayısılara bulaşabilir.
- Yıkama işlemini en az 3 kere tekrarlıyalım.
- Kayısıları süzgeçe koyup süzelim.
- Bir tencereye tereyağını koyup içine kayısıları ilave ederek,kavurmaya başlayalım.
- kayısıların bıraktığı su çekene kadar 2-3 dk daha kavurup şekerini ve 1/2 su bardağı suyunu ilave edip ağzı kapalı olarak 5 dk daha pişirelim.
- Kayısılar pişince tencerenin kapağını açıp kuvvetli ateşte ara sıra karıştırarak suyunu çekene kadar,pişirelim.
- ocaktan alıp üzerine iri çekilmiş ceviz(fıstık,fındık),kaymak koyup servis yapalım.
Malzemeler
- 1 litre süt
- 240 gr toz şeker
- 50 gr nişasta
- 50 gr pirinç unu
- 250 gr tavuk eti(göğüs kısmından kemiksiz)
- 1 tutam tuz
- Hazırlanışı:
- Sütten 1 su bardağı ayırıp geri kalanını 1 tutam tuz ile kaynatalım.
- Pirinç ununu ve nişastay,ayırdığımız 1 bardak soğuk süt ile iyice ezelim.Toz şeker ile birlikte süte katalım.
- Koyulaşıncaya kadar karıştırarak kaynatalım.
- Diğer taraftan tavuk etini haşlayıp lifleri boyunca didikleyelim.
- Avuç arasında yuvarlıyarak lifleri iyice gevşetip suya atalım.
- Biraz beklettikten sonra lifleri tekrar avuç içerisine alıp ovuşturarak iyice inceltelim.
- Muhallebiden bir kepçe kadar liflerin üzerine koyup bir tahta kaşıkla dövmek suretiyle lifleri iyice ezelim.
- Ezilen lifleri muhallebi tencerasine koyup pişirmeye devam edelim.
- Hafif suyla ıslattığımız tepsiye boşaltalım.
- Donunca kare kare kesip tatlı tabaklarına ters çevirip üzerine tarçınla süsleyerek servis yapalım.
- Afiyet olsun...
- Bir rivayete göre bu tatlı Doğu Roma İmparatorluğundan bize kadar gelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder