KAYISI PESTİLİ
Malzemeler
- 4 kg olgun kayısı
- 2 yemek kaşığı nişasta
- Yarım çay bardağı su
- Kayısı çekirdeği veya ceviz
Hazırlanışı
Öncelikle kayısıların çekirdeklerini çıkarıp güzelce yıkıyoruz ve büyük bir tencereye koyuyoruz. Dibine tutmaması için yarım çay bardağı su ekleyip ocağa koyuyoruz. Kayısıların sert olan yerleride yumuşayana kadar pişiriyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Ilıyan kayısılarımızı ince kevgir veya elekten geçirerek püre yapıyoruz ve 1 su bardağı kadarını ayırıp tekrar tencereye alıyoruz. Cıvık bir marmelat kıvamına gelene kadar pişriyoruz. Ayırdığımız 1 su bardağı kayısı püresini 2 yemek kaşığı nişasta ile karıştırıp tencereye ilave ediyoruz. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Bizim kayısılar çok tatlı olduğu için ekstra şeker ilave etmeye hiç gerek kalmadı ancak siz kayısılarınızın tadına bakarak püre yaptıktan sonra şeker ilave edebilirsiniz. Yine çok sulu kayısılarınız varsa ve püreniz çok cıvık olduysa nişasta oranını artırabilirsiniz. Naylon karışımlı temiz ve büyük bir bezi (beziniz kesinlikle pamuklu olmasın) bolca güneş gören bir yere serip, üzerine tencereyi boşaltıyoruz. Çok ince olmayacak şekilde yayıyoruz. Çünkü kurudukça pestilimiz incelecek. Beze serdikten sonra üzerine tatlı kayısı çekirdeklerini veya dövülmüş ceviz parçalarını serpiyoruz. Pestillerimiz güneşte güzelce kuruyunca bezden çıkarmak için bezi pestille birlikte ters çevirip arkasını sulu bir bez ile hafifçe ıslatıyoruz. 5 dk bekletip tekrar çeviriyoruz. Uzun şeritler halinde kesip bezden çıkarıyoruz. Arkalarını kurutmak için başka bir bezin üzerinde kuruyana kadar bekletiyoruz. İşte pestilimiz hazır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder