Sayfalar

Bu Blogda Ara

14 Temmuz 2013 Pazar

BAHARATLAR

                BAHARATLAR

       Baharatlar yemeklere ve yiyecek maddelerine daha güzel ve iştah açıcı tatd verir.Baharatların tamamı mide ifrazatını ve çiğneme
anında tükürüğü çogaltığından yiyeceklerin rahat hazmolmasını sağlar.
       Baharatların tamamı nebattır.Bir çoguda şifa nebattır.Her hususta olduğu gibi baharatlarında  fazla alınması vücud için zararlı neticeler doğurabilir.ölçüyü kaçırmamak gerekir.
ADAÇAYI:Adaçayı,balık ve karaçiger yemeklerinde kullanılır.Tavuk kızartması ve köftelerede tat verir.
ANASON:Börek ve çöreklere lezzet verir.
BİBER:Börek ve çöreklere lezzet verir.
DEFNE:Defne yaprakları ince doğranır.Balık ve et yemeklerine çok güzel lezzet verir.
DEREOTU:Salatalara,çacığa,tavuk ve et yemeklerine lezzet ve çok hoş koku verir.
Hıçkırık için dereotu hıçkırık için birebirdir.Sadece birdal dereotu çiğneyin,yeter.Hıçkırığınızın durduğunu göreceksiniz.
REYNAN(Fesleğen):Salatalara,et balık yemeklerine.çorbalara tad ve rahya katar.
HARDAL:Bütün salatalara,fasulye yemeklerine,soğanlı bütün yemeklere,et yemeklerine ilave edilebilir.
HAŞHAŞ:Haşhaş tohumu börek ve çöreklerin üzerine serpilir.
HİNDİSTANCEVİZİ:Rendelenmiş hindistan cevizi börek ve pastaların üzerine içine konulur.
KARABİBER:Bütün yemeklere konulur.Taze çekilmişini tercih edin lezzeti daha farklı olacaktır.
KARANFİL:Çayı yapıldığı gibi tatlılarda kullanılır.
KEKİK:Çorba ve salatalarda,mantar yemeklerinde,patlıcanlı yemeklerde kullanılır.
KİMYON:Ispanak,mantar.et ve balık yemeklerine tat verir.Çorba ve salatalarda da kulanılabilir.
LİMON:Rendelenmiş limon çorba ve salatalara ilave edilir.
MAYDONOZ:Sebze et ve balık yemeklerine lezzet katar.Maydonozu pişirmek doğru değildir.Yemek piştikten sonra ilave edilmelidir.
NANE:Çorbalara lezzet katar,taze veya kurutulmuş olarak kullanılır.Salatalarınızda her iki şekildede kullana bilirsiniz.
SAFRAN:Çorba ve salatalara tat verir.
SARMISAK:Çok kıymetli bir şifalı bir nebat olan Sarmısak bütün yemeklere katılabilir.Dikkat ediniz!Sıhatli yaşamak istiyorsanız bol miktarda sarmısak tüketmeniz gerekir.
SUSAM:Pasta,simit,börek ve çöreklere ilave edilir.
TARÇIN:Çayı yapıldığı gibi tatlı ve sütlülerde kullanır.İştah açıcıdır.Mideyi rahatlatır.Dünyamızın en eski baharatıtır.
TERE:Taze olarak tüketilir.et yemeklerine ilave edilir.Taze tere bol C vitamini ihtiva eder.
VANİLYA:Çikolata dondurma,kek,pasta ve pudinglere ilave edilir.Tatlı ve sütlülere hoş bir koku verir.
YENİBAHAR:Boyu 2-3 mt kadar yükselir.bezelye büyüklüğündeki tohumları olgunlaşmadan toplanarak kurutulur.ögütülerek toz haline getirilir.Yenibahar hazmı kolaylaştırır.Yemeklere,çiğ köfteye ilave edilir.
ZENCEFİL:Patates.soğan çorbalarına,kuru fasulye yemeklerine ilave edilir.Tatlılara ve içeceklerinize(limonata)lezzet verir.Çiğ veye toz halinde tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder